Brood: een eeuwenoude energiebron! | Homepage |

Zoo Antwerpen is zwanger »

22-12-08

De kerstballen

Christmas in Soft Colors Wallpaper 800

Een van de dingen die we in de kerstboom hangen zijn mooie glimmende kerstballen.

Oorsprong van de kerstbal .
Er zij twee soorten (kerst)ballen. De ene soort is van transparant glas en er is een soort dat gemaakt is van glas maar voorzienvan een reflecterende laag in verschillende kleuren. Ook deze ballen bestaan al lang, vooral de transparante soort, deze dateert vanmeer dan 300 jaar geleden. Toen waren deze ballen bekendonder de naam: 'heksenbal'.

'Heksen ballen waren erg populair in de 18e eeuw in Engeland,maar hun eigenlijke oorsprong is veel ouder. Al meer dan 300 jaar worden glazen ballen voor de ramen gehangen omvervloekingen, boze geesten en ongeluk af te weren. Hetdoel van het ophangen van deze ballen is een, voorbijgaande boze geest die een mogelijk gevaar vormt voor de harmonie in huis, af te leiden. De geest raakt dan gehypnotiseerd doorde schittering van de bal. Als de geest de bal aanraakt wordt hij geabsorbeerd en raakt gevangen in de bal.'

Het lijkt misschien vreemd dat een geestgevangen zou kunnen raken in glas, maar ook in veel oude sprookjes komen geesten in lampen en flessen voor.
Deze heksenballen werden vroeger ook in verband gebracht met de 'zonnewende' feesten van de noordelijke gebieden zoals Siberië, Noord-Canada en Groenland. Daargeloofde men dat de Sjamaan( nu de kerstman) zou verschijnen als dezon op zijn laagste punt stond. Deze Sjamaan was eenbelangrijke figuur in hun religies omdat hij degene wasdie tussen de aarde en de hemel kon reizen.

Dat deze legendes en verhalen juist uit de noordelijk landenkomen verklaart ook dat de Kerstman op de Noordpool zou wonen. christmas17div

22:48 Gepost door liliwens in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.