Lente | Homepage |

De geschiedenis van het Paasei »

04-04-09

Slakken bestrijden in de tuin.

Na de winter zijn ze er terug. De volwassen slakken en hun eieren die de vorst overleefden. Ze komen dan van onder grote stenen of uit grondspleten gekropen en zullen zich dan tegoed doen aan het verse groen dat overal verschijnt. Spijtig genoeg is dat groen juist de sierwaarde van onze tuin . De slakken vreten jonge zaailingen af tot net boven de grond of laten grotere planten achter met gaten in de bladeren en als je dan nog eens de resten van de glinsterende slijmsporen ontdekt, dan weet je zeker dat je niet met rupsen te maken hebt.

Het zijn vooral de naaktslakken die de meeste schade aan ons planten toebrengen. De huisjesslakken brengen zeer weinig schade aan in de tuin en leven vooral van plantaardig afval zoals verdord materiaal en afval (zelfs achtergelaten papier en karton vreten ze aan) en zijn in die zin zelfs nuttig te noemen.slak7 Bovendien zijn deze huisjesslakken best heel leuke diertjes om naar te kijken, boeiend ook voor kinderen die hier kennis kunnen maken met de ogen op steeltjes. Soms durven ze zelfs de jonge naaktslakken of de naaktslakken hun eieren te verorberen.

De meest voorkomende slakken in België en Nederland zijn: de naaktslakken: grijze veldslak, akkeraardslak, grote aardslak (Arion rufus)
de huisjesslakken: veldslak; kleine wijngaardslak of segrijnslak,

slakke3

De wijngaardslak of de escargot de Bourgogne is in België bij wet verboden te vangen of te doden.1207949775

Naaktslakken zijn als het ware kruipende waterzakjes met een laagje slijm rond en daardoor kunnen ze niet tegen de uitdrogende zonnestralen en zijn ze vooral ’s avonds en ’s nachts actief als het donker en goed vochtig is . Ook overdag tijdens en na regenbuien komen ze te voorschijn. Die lange, naakte reuzenslakken kunnen in één nacht ganse rijen kiemplantjes doen verdwijnen of enorme schade aanrichten.

Slakken bestrijden kan op zeer veel verschillende manieren gebeuren. Preventief werken is ook aan te raden in tuinen die vorige jaren reeds veel last van slakken hadden.

De slakken vangen
Vangen onder neergelegde dakpannen, koolbladeren, rabarberbladeren, vochtig zeil,… ’s avonds op een slakkenrijke plaats leggen. ’s Morgens trekken ze zich hieronder terug en kun je het ongedierte van de onderkant afplukken.Als de avond valt met de zaklantaarn in de aanslag, slakken gaan rapen

Vallen plaatsen.Slakken zijn dol op de geur van gist.Bekertjes in de grond ingraven zodat de bovenrand op gelijke hoogte komt van de grond. De bekers voor de helft vullen met gistrijk bier of water aangelengd met gistpoeder. Indien mogelijk plaats dan een soort afdakje boven de beker zodat het er niet kan in regenen (verdunnen tegen gaan). De slakken komen dan af op de geur van de gist, ze willen er van drinken, vallen er in en verdrinken.

23:26 Gepost door liliwens in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hier geraakten die beesten zelfs binnen. Ik hoop nu maar dat dat gedaan is met die nieuwe vensters en deuren.

Gepost door: ms | 05-04-09

De commentaren zijn gesloten.