Slakken bestrijden in de tuin. | Homepage |

Geen hond in huis, doe het dan zelf »

08-04-09

De geschiedenis van het Paasei

dyn005_original_201_200_jpeg_600_b556ae76679f3f04acfeae794ac52614

Hoewel het paasfeest een christelijk feest is, heeft het een heidense oorsprong.
De Germanen vereerden in het voorjaar Ostara, de godin van de lente en de vruchtbaarheid. De Germanen offerden eieren om haar te eren. Verschillende van die Germaanse gebruiken werden in het christelijk geloof overgenomen. Zo gaven de boeren hun mooiste eieren aan de pastoor, als paasoffer, Die eieren werden soms ook gekleurd om zo te weten welke de oudste eieren waren

Een veel oudere ei traditie stamt uit China. In de zevende eeuw voor Christus aten de chinezen al gekleurde eieren. Tijdens de viering van hun lente feest maakten ze drie dagen lang geen vuur. Ze wilden zo de zon de kans geven om de natuur te ontdooien.

Naast alle verhalen over lentefeesten en oude symbolische tradities is er nog een verklaring voor het feit dat we juist met Pasen, in de lente, veel eieren eten. In de donkere wintermaanden lag de leg bijna helemaal stil. Brak de lente aan, dan waren er opeens weer volop eieren.

Het oudste beschilderde ei dat we kennen werd gevonden in een graf bij Worms in Duitsland. Dit ei zou stammen uit de vierde eeuw voor Christus.

Een traditie van vroeger is de paasboom: aan een stok werden vier dwarslatten bevestigd waaraan gekleurde eieren gehangen werden. die eieren hadden een symbolische betekenis: ze vertegenwoordigden nieuw leven. Nu worden er in de weken voor Pasen siertakken van de wilg of de hazelaar verkocht, waaraan gekleurde eieren hangen

Paasboom_15099

23:35 Gepost door liliwens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.