Geen hond in huis, doe het dan zelf | Homepage |

Ons dagelijks brood »

14-04-09

Waar komt het misverstand vandaan?

sport.php

Heel wat mensen zijn van mening dat je pas na de spijsvertering mag gaan zwemmen. Maar de spijsvertering is een proces dat uren in beslag neemt, minstens drie uur al naargelang de maaltijd. Als je de 'regel' volgt zou je meer dan drie uur moeten wachten vooraleer je het water in mag en niet één uur.
Andere mensen beweren dan weer dat het een kwestie van temperatuur is. Tijdens de spijsvertering stijgt de lichaamstemperatuur wat het risico doet toenemen op een malaise door thermische shock wanneer men in het water gaat.
Het verschil in temperatuur is echter miniem en het volstaat om beetje bij beetje in het water te gaan en eerst wat water in de nek te plenzen.
Een andere hypothese wil dat de maag en de spieren van de ledematen na het eten om zuurstofrijk bloed vechten. Na een maaltijd stroomt het bloed naar de maag met het oog op de spijsvertering en zou er onvoldoende bloed zijn voor de spieren.
Fout! Er is voldoende bloed om tegelijkertijd de spijsvertering en de spieren van de ledematen te voorzien.

Bij wijze van besluit kan men stellen dat een te zware maaltijd best vermeden kan worden als men wilt gaan zwemmen omdat het niet comfortabel is. Maar zwemmen vlak na de maaltijd doet het risico op verdrinking niét toenemen. Zwemmers die deelnemen aan de Olympische Spelen wordt overigens aangeraden om iets te eten voor een wedstrijd…

22:23 Gepost door liliwens in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

goeie avond ik zal in ieder geval niet gaan zwemmen voor of na het eten, kan helemaal niet zwemmen namelijk :-)
groetjes

Gepost door: Borriquito | 14-04-09

De commentaren zijn gesloten.