18-04-09

Het asperges seizoen

Ze zijn én caloriearm én ruim beschikbaar in het seizoen én hebben een apart gezondheideffect. Want asperges zijn niet alleen vezelrijk maar hebben ook een uitzonderlijk hoge kalium-natriumbalans (veel kalium, weinig natrium). Bovendien zijn asperges enorm rijk aan vitamines B, A en C.

Het gevolg? Vezels zijn goed voor de darmen, de intensiteit aan kalium en de geringe aanwezigheid van natrium (en dus ook van zout) maken asperges vochtafdrijvend. Ideaal om de vele afvalstoffen van de ‘rustige’ wintertijd kwijt te raken. De aanwezigheid van oligozuren en beta-aspargine vergroten de stimulans voor de nierfunctie en maken de groente bloedzuiverend. Naast kalium bevatten asperges ook veel calcium, magnesium en ijzer. De asperge is een bijzonder reservoir van vitamine B1 en B2. De eerste helpt suiker omzetten als energie voor de spieren terwijl vitamine B2 de stofwisseling bevordert. Kortom, asperges zijn een ideale groente voor wie de winter achter zich wil laten!

Witte asperges zijn de trots van de Belgische groenteteelt. Van begin april tot 24 juni, , zijn de Flandria-asperges uit de volle grond beschikbaar. Ze komen uit de provincies Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen.

Flandria-asperges hebben een roomwitte kleur en een mooi wit gesloten kopje. Groene asperges zijn trouwens niets anders dan asperges die boven de grond groeien.

lente asperge 6

Magere groente
Asperges zijn ideale groenten voor de slanke lijn. Ze leveren slechts 16 kcal per 100 g. Ze bevatten bovendien 30 mg vitamine C per 100 gram, 20 mg calcium, 60 mg fosfor en 200 mg kalium.

21:52 Gepost door liliwens in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-04-09

Ons dagelijks brood

beroepenplaatjes.php

Maandag brood, dinsdag brood, woensdag brood... Het zou een liedje kunnen zijn dat we uit volle borst zouden kunnen meezingen. Met de onderstaande tips vermijdt u eentonigheid en maakt u tegelijk een gezonde en evenwichtige broodmaaltijd klaar.

Om niet de indruk te krijgen dat we elke middag dezelfde boterham eten, zorgt u het best voor afwisseling in het type brood. Geef de ene dag stokbrood, de andere dag rond of lang brood , een sandwich of pistolee, er is voor elke dag wel iets anders bij de bakker. Maar neem als het even kan wel elke keer de grijze versie van het brood. Grijs brood bevat ongeveer evenveel calorieën, maar er zitten veel meer vitamines, magnesium, ijzer en voedingsvezels in. Door die laatste voelen we ons ook langer verzadigd en kunnen we het zonder snoepen uithouden tot het vieruurtje.

22:14 Gepost door liliwens in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-04-09

Waar komt het misverstand vandaan?

sport.php

Heel wat mensen zijn van mening dat je pas na de spijsvertering mag gaan zwemmen. Maar de spijsvertering is een proces dat uren in beslag neemt, minstens drie uur al naargelang de maaltijd. Als je de 'regel' volgt zou je meer dan drie uur moeten wachten vooraleer je het water in mag en niet één uur.
Andere mensen beweren dan weer dat het een kwestie van temperatuur is. Tijdens de spijsvertering stijgt de lichaamstemperatuur wat het risico doet toenemen op een malaise door thermische shock wanneer men in het water gaat.
Het verschil in temperatuur is echter miniem en het volstaat om beetje bij beetje in het water te gaan en eerst wat water in de nek te plenzen.
Een andere hypothese wil dat de maag en de spieren van de ledematen na het eten om zuurstofrijk bloed vechten. Na een maaltijd stroomt het bloed naar de maag met het oog op de spijsvertering en zou er onvoldoende bloed zijn voor de spieren.
Fout! Er is voldoende bloed om tegelijkertijd de spijsvertering en de spieren van de ledematen te voorzien.

Bij wijze van besluit kan men stellen dat een te zware maaltijd best vermeden kan worden als men wilt gaan zwemmen omdat het niet comfortabel is. Maar zwemmen vlak na de maaltijd doet het risico op verdrinking niét toenemen. Zwemmers die deelnemen aan de Olympische Spelen wordt overigens aangeraden om iets te eten voor een wedstrijd…

22:23 Gepost door liliwens in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

13-04-09

Geen hond in huis, doe het dan zelf

Man uit Beerse bijt kleuter ziekenhuis in
Een 3,5-jarige kleuter werd met bijtwonden in het ziekenhuis in Turnhout opgenomen. Het parket verdenkt de vriend van de moeder. De 25-jarige J. G. uit Beerse zit sinds 4 april in de cel. Hij beweert van niets te weten. (belga/vsv)

22:28 Gepost door liliwens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-04-09

De geschiedenis van het Paasei

dyn005_original_201_200_jpeg_600_b556ae76679f3f04acfeae794ac52614

Hoewel het paasfeest een christelijk feest is, heeft het een heidense oorsprong.
De Germanen vereerden in het voorjaar Ostara, de godin van de lente en de vruchtbaarheid. De Germanen offerden eieren om haar te eren. Verschillende van die Germaanse gebruiken werden in het christelijk geloof overgenomen. Zo gaven de boeren hun mooiste eieren aan de pastoor, als paasoffer, Die eieren werden soms ook gekleurd om zo te weten welke de oudste eieren waren

Een veel oudere ei traditie stamt uit China. In de zevende eeuw voor Christus aten de chinezen al gekleurde eieren. Tijdens de viering van hun lente feest maakten ze drie dagen lang geen vuur. Ze wilden zo de zon de kans geven om de natuur te ontdooien.

Naast alle verhalen over lentefeesten en oude symbolische tradities is er nog een verklaring voor het feit dat we juist met Pasen, in de lente, veel eieren eten. In de donkere wintermaanden lag de leg bijna helemaal stil. Brak de lente aan, dan waren er opeens weer volop eieren.

Het oudste beschilderde ei dat we kennen werd gevonden in een graf bij Worms in Duitsland. Dit ei zou stammen uit de vierde eeuw voor Christus.

Een traditie van vroeger is de paasboom: aan een stok werden vier dwarslatten bevestigd waaraan gekleurde eieren gehangen werden. die eieren hadden een symbolische betekenis: ze vertegenwoordigden nieuw leven. Nu worden er in de weken voor Pasen siertakken van de wilg of de hazelaar verkocht, waaraan gekleurde eieren hangen

Paasboom_15099

23:35 Gepost door liliwens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-04-09

Slakken bestrijden in de tuin.

Na de winter zijn ze er terug. De volwassen slakken en hun eieren die de vorst overleefden. Ze komen dan van onder grote stenen of uit grondspleten gekropen en zullen zich dan tegoed doen aan het verse groen dat overal verschijnt. Spijtig genoeg is dat groen juist de sierwaarde van onze tuin . De slakken vreten jonge zaailingen af tot net boven de grond of laten grotere planten achter met gaten in de bladeren en als je dan nog eens de resten van de glinsterende slijmsporen ontdekt, dan weet je zeker dat je niet met rupsen te maken hebt.

Het zijn vooral de naaktslakken die de meeste schade aan ons planten toebrengen. De huisjesslakken brengen zeer weinig schade aan in de tuin en leven vooral van plantaardig afval zoals verdord materiaal en afval (zelfs achtergelaten papier en karton vreten ze aan) en zijn in die zin zelfs nuttig te noemen.slak7 Bovendien zijn deze huisjesslakken best heel leuke diertjes om naar te kijken, boeiend ook voor kinderen die hier kennis kunnen maken met de ogen op steeltjes. Soms durven ze zelfs de jonge naaktslakken of de naaktslakken hun eieren te verorberen.

De meest voorkomende slakken in België en Nederland zijn: de naaktslakken: grijze veldslak, akkeraardslak, grote aardslak (Arion rufus)
de huisjesslakken: veldslak; kleine wijngaardslak of segrijnslak,

slakke3

De wijngaardslak of de escargot de Bourgogne is in België bij wet verboden te vangen of te doden.1207949775

Naaktslakken zijn als het ware kruipende waterzakjes met een laagje slijm rond en daardoor kunnen ze niet tegen de uitdrogende zonnestralen en zijn ze vooral ’s avonds en ’s nachts actief als het donker en goed vochtig is . Ook overdag tijdens en na regenbuien komen ze te voorschijn. Die lange, naakte reuzenslakken kunnen in één nacht ganse rijen kiemplantjes doen verdwijnen of enorme schade aanrichten.

Slakken bestrijden kan op zeer veel verschillende manieren gebeuren. Preventief werken is ook aan te raden in tuinen die vorige jaren reeds veel last van slakken hadden.

De slakken vangen
Vangen onder neergelegde dakpannen, koolbladeren, rabarberbladeren, vochtig zeil,… ’s avonds op een slakkenrijke plaats leggen. ’s Morgens trekken ze zich hieronder terug en kun je het ongedierte van de onderkant afplukken.Als de avond valt met de zaklantaarn in de aanslag, slakken gaan rapen

Vallen plaatsen.Slakken zijn dol op de geur van gist.Bekertjes in de grond ingraven zodat de bovenrand op gelijke hoogte komt van de grond. De bekers voor de helft vullen met gistrijk bier of water aangelengd met gistpoeder. Indien mogelijk plaats dan een soort afdakje boven de beker zodat het er niet kan in regenen (verdunnen tegen gaan). De slakken komen dan af op de geur van de gist, ze willen er van drinken, vallen er in en verdrinken.

23:26 Gepost door liliwens in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-04-09

Lente

Het lijkt er nu toch echt op dat het lente gaat worden. Buiten wordt het steeds kleurrijker en groener .Gisteren reed ik met de tein naar Gent,en in de weilanden datelen de lammetjes rond.

01:04 Gepost door liliwens in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |