31-07-10

Iets meer weten over mosselen

Het mosselseizoen loopt van juli tot mei en niet enkel in de maanden die eindigen op “R”!

Mosselen zijn afkomstig uit twee streken in Nederland: de Oosterschelde en de Waddenzee.

We hebben het over Zeeuwse mosselen, omdat ze allemaal in de Oosterschelde belanden om er schoongemaakt te worden.

• Mosselen waarvan de schelp wijd open staat, zijn dood. Waar in de meeste gevallen. Om na te gaan of ze echt dood zijn, houdt u de open schelp met de bolle kant onder koud kraantjeswater terwijl u met uw nagel op de schelp tikt. Als de schelp weer dicht gaat, dan leeft de mossel nog en kan ze worden klaargemaakt en opgegeten.

• Het zijn de proteïnen die verantwoordelijk zijn voor de overgevoeligheid voor mosselen. Voor personen met een allergie is de overgevoeligheid nog groter in de maanden die eindigen op een “R”, omdat het proteïnegehalte van de mosselen in deze periode toeneemt. Personen die ziek worden, kunnen melk drinken, want dat zou de allergische reactie verminderen!

Mosselen bevatten vetten die gezond zijn voor het hart en de bloedsomloop en ze helpen ook om de slechte cholesterol te verminderen! Ze bevatten ook een groot aantal vitamines en proteïnen: vitamines B, fosfor, ijzer, zink, …

Mosselen.jpg.h170.jpg.280.jpg

 

 

Mosselen worden ingedeeld in 5 categorieën.Van groot naar klein:- Goudmerk: 30 tot 40 mosselen per kg- Jumbo: 40 tot 50 mosselen per kg- Imperiaal: 50 tot 60 mosselen per kg- Super: 60 tot 70 mosselen per kg- Extra: 70 tot 100 mosselen per kg

21:59 Gepost door liliwens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.